loadingimg

Wczytuję dane...
Zaparzanie herbaty - cz. I - woda

Zaparzanie herbaty - cz.I - woda.

Smak i aromat herbaty, a także to, w jaki sposób herbata wpłynie na nasz organizm i na nasze zdrowie, zależą nie tylko od jakości samego suszu, ale także od sposobu przyrządzania naparu. Najistotniejsze są tu takie czynniki, jak jakość wody, temperatura i czas zaparzania oraz ilość użytego suszu w stosunku do objętości wody. Dodatkowo, w przypadku herbat dających możliwość wielokrotnego zaparzania, znaczenie będzie miało również to, który raz przyrządzamy herbatę używając tej samej porcji liści. Tu od razu zaznaczyć trzeba, że nie ma jednej uniwersalnej receptury dotyczącej zaparzania herbaty. Nieco odmiennie postępować należy z poszczególnymi rodzajami herbat (czyli inaczej przygotowujemy na przykład herbatę czarną, a inaczej zieloną czy białą). Ważne jest również, jaki i jak działający napar chcemy uzyskać (mocny czy słaby, pobudzający, czy może raczej relaksujący).

 

No cóż, brzmi to może dość skomplikowanie, szczególnie, jeśli dotąd chcąc napić się herbaty wrzucaliśmy po prostu torebeczkę z herbatą ekspresową do szklanki, zalewaliśmy to wrzątkiem i już. Prawda jest jednak taka, że z zasadami parzenia dobrej herbaty można się dość łatwo oswoić, a ta odrobina wysiłku włożona w jej przygotowania wynagrodzi nas każdorazowo napojem nieporównanie lepszym, niż herbata ekspresowa. Dla licznych wielbicieli herbat jest też sam proces sporządzania naparu swoistym rytuałem, przyjemnością samą w sobie, w czym osoby te mniej lub bardziej świadomie naśladują legendarne japońskie i chińskie obrzędy herbaciane (w Japonii żywe po dziś dzień). Koniec końców zresztą każdy miłośnik herbat z czasem dochodzi do pewnych własnych metod i reguł, które pozwalają mu uzyskać herbaty takie, jakie sam lubi najbardziej (bo zasady ogólne wyznaczają jedynie pewne ramy, wewnątrz których jest miejsce na dopasowanie smaku i aromatu do własnych upodobań).

 

Woda

 

Woda użyta do przygotowania herbaty, co oczywiste, ma niebagatelny wpływ na walory gotowego napoju. Jest jasne, że powinna być możliwie najlepszej jakości, bez żadnych dziwnych własnych zapachów i posmaków. Najlepiej do parzenia herbat nadaje się woda raczej miękka. Jedynie herbaty z rejonu Assam zaparzać można w wodzie twardej bez uszczerbku dla jakości naparu. W przypadku innych herbat wpływ twardej wody można nieco zminimalizować wydłużając nieco czas zaparzania.

 

Gdy idzie o sposób podgrzewania wody, zaznaczyć trzeba, że regułą jest podgrzewanie jednokrotne. Woda raz zagotowana i ostudzona w zasadzie nie powinna być ponownie użyta, bo jest ona pozbawiona większości tlenu, którego obecność jest niezbędna do przygotowania najwyższej jakości herbaty. Dodatkowo, w przypadku herbat zalewanych wrzątkiem, woda używana do zaparzania powinna być w stadium tak zwanego białego wrzenia. Jest to drugi etap wrzenia. W pierwszym zaczynają się pojawiać pęcherzyki na powierzchni wody, jednak pochodzą one głównie z dna naczynia. W drugim drobne pęcherzyki pary pojawiają się już w całej objętości wody, są jednak ciągle bardzo drobne, co powoduje, że woda w takim stanie wydaje się być biała. Taka właśnie woda jest najlepsza. Trzecie etap wrzenia, cechujący się powstawaniem bardzo dużej ilości dużych pęcherzyków i bardzo burzliwym zachowaniem powierzchni wody, to etap tak zwanej wody przegotowanej. Taka woda nie da nam już naparu tak doskonałego, jak woda doprowadzona jedynie do białego wrzenia.

 

Temperatura wody, to bardzo istotny parametr, a błędy w przestrzeganiu reguł z nim związanych sprawią, że napar będzie często zupełnie nie taki, jak oczekiwany i bywa, że zamiast smacznego napoju uzyskamy herbatę gorzką, lub na przykład pozbawioną głębi i wyrazu. Ta kwestia jest zresztą jednym z głównych powodów, dla których wiele osób rozpoczynających swą przygodę z wysławianymi ze względów zdrowotnych herbatami zielonymi szybko się zniechęca uznając, że są one niesmaczne. A tymczasem herbaty zielonej NIE WOLNO zalewać wrzątkiem! Takie jej potraktowanie spowoduje, że napar nie będzie miał nic wspólnego z delikatnością i finezją zielonej herbaty i po prostu nie będzie dobrze smakował.

 

Zobacz skróconą, orientacyjną tabelę zaparzania herbat