loadingimg

Wczytuję dane...
Zaparzanie herbaty - tabela

Poniżej przedstawiamy uproszczoną, ale niezwykle przydatną tabelę, według której zaparzać należy rózne wysokogatunkowe herbaty.

   

 -

Gatunek herbaty Ilość suszu na filiżankę Temperatura parzenia [°C]  Czas zaparzania [min]
Zielona chińska (ogólnie) 1 łyżeczka 65-80 3-4
Zielona japońska 1 łyżeczka 60-75 2-3
Zielona aromatyzowana 1 łyżeczka 80-90 3-4
Biała 1 łyżeczka 70-80 4-10
Biała aromatyzowana 1 łyżeczka 70-85 5-10
Czarna (ogólnie) 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 3-4,5
Darjeeling 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 3
Czarna aromatyzowana 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 4-5
Oolong 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 1-5
Pu-Erh 1 łyżeczka białe wrzenie* 3-5
Rooibos 1 łyżeczka białe wrzenie* 3-5
Yerba mate 1/4-3/4 objętości naczynia (tykwy) 70-90 3-5
Lapacho 1 łyżeczka gotować na wolnym ogniu 5-20, odstawić na 5 minut i odcedzić

  

* - białe wrzenie - druga spośród trzech faz wrzenia wody - szczegółowy opis TUTAJ.

  

  

Podane w tabeli ilości suszu sa dość przybliżone, co wiąże się z tym, że przeróżne gatunki herbat są bardzo różnie zwijane, a co za tym idzie, mają odmienne ciężary właściwe (a więć ilość gramów w np. jednej łyżeczce). Jeśłi dana herbata jest bardzo luźno zwinięta i "lekka", wówczas na jedną filiżankę potrzeba nieco więcej suszu, niż w przypadku herbat o dużym ciężarze właściwym.

 

W przypadku zaparzania większej ilości herbaty (na kilka filizanek), właściwa zdaje się być reguła mówiąca o tym, że do zaparzania używamy tylu łyżeczek suszu, ile chcemy uzyskac filiżanek naparu, plus jedna łyżeczka dodatkowo na cały dzbanek (czajniczek, imbryk).

 

Z czasem każdy miłośnik herbat dojdzie do własnych spostrzeżeń i wypracuje własne reguły, stosowanie których pozwoli mu cieszyć się smakiem i aromatem naparów według jego własnych upodobań. Z pewnością jednak powyższa tabela wyznacza pewne ogólne ramy, w których trzeba się poruszać chcąc raczyć się herbatami o najlepszych walorach sensorycznych i zdrowotnych.

Zasady zaparzania herbat - część I

Zasady zaparzania herbat - część II

Najczęstsze błędy popełniane podczas zaparzania herbat