loadingimg

Wczytuję dane...
Gatunki herbaty – cz.I - herbata czarna, zielona i biała

Zanim omówimy kwestię gatunków herbaty, wyjaśnić trzeba jedną zasadnicza kwestię. Otóż w Polsce przyjęło się nazywanie herbatą wszelkich naparów z liści i innych części różnych roślin. I tak mamy u nas zwykła herbatę, te prawdziwą, jaki i przeróżne herbaty ziołowe, jak na przykład herbata z pokrzywy, herbata lipowa, herbata rumiankowa itp. Przyjmijmy więc, że tu, w naszym sklepie, słowem herbata nazywać będziemy to, co pochodzi z krzewu herbacianego (lub czego bazą są liście tego krzewu), zaś inne napary nazywać będziemy bądź herbatkami, bądź innymi ich własnymi nazwami (jak lapacho, yerba mate czy rooibos).

 

Dobrze, zajmijmy się więc herbatą, i jej gatunkami. I tu też na wstępie zaznaczyć trzeba, że jeśli mówimy o gatunkach herbaty, to nie mamy na myśli gatunków roślin w sensie przyrodniczym, bo wszelkie gatunki herbaty, to napary, bądź prędzej odpowiednio spreparowany susz jednego tlko biologicznego gatunku, jakim jest herbata chińska (łac. camelia chinensis). Tak więc gdy mówimy o gatunkach herbaty, mamy na myśli liście tej samej rośliny zebrane, spreparowane i wysuszone na różne sposoby. Gwoli ścisłości dodać trzeba, że w ramach gatunku biologicznego istnieje pewna różnorodność, która, przez wzgląd na szczegóły budowy liści pozwala wyodrębnić kilka odmian krzewu (odmiana chińska, koreańska, japońska), jednak są to różnice nieznaczne, widoczne raczej pod mikroskopem i pozwalające na traktowanie herbaty chińskiej, jako pojedynczego gatunku rośliny. Jak więc dzielimy herbaty? Ano tak:

 

Herbata czarna – w Polsce (i nie tylko) najbardziej popularna. W zasadzie do niedawna jedyna herbata spożywana w przeciętnym polskim domu. Jej wytwarzanie polega na przeprowadzeniu kilku istotnych procesów. Otóż, po zebraniu liści poddaje się je kolejno więdnięciu, skręcaniu, ewentualnemu cięciu, fermentacji (a w zasadzie utlenianiu), suszeniu i sortowaniu. Wszystkie te etapy sa bardzo istotne dla charakteru herbaty, jednak najbardziej charakterystycznym dla herbaty czarnej jest etap fermentacji. Także herbaty czerwone i żółte są fermentowane, jednak to w przypadku herbat czarnych proces ten jest najgłębszy i ma zasadniczy wpływ zarówno na smak późniejszego naparu, jak i na jego właściwości fizyko-chemiczne. Jak wygląda i jak smakuje herbata czarna? Każdy z nas to w zasadzie wie, choć jest prawdą to, że ten smak mocno zależy od jakości surowca (dobre liściaste, nieprzemysłowe herbaty smakują o niebo lepiej, niż te z półek supermarketów). Co do herbat czarnych , ważne jest tez to, że często bywają one baza do komponowania różnych aromatycznych mieszanek. To właśnie na bazie czarnej herbaty najczęściej tworzy się herbaty jaśminowe, różane, cytrynowe i wiele innych.

 

Herbata zielona (a także herbata biała) – to zupełnie inny w charakterze napój. Kto by nie wiedział, nie domyśliłby się nawet, że to te same liście są odpowiedzialne za jego powstanie. Przy uzyskiwaniu tych herbat pomija się zupełne proces fermentacji. Oznacza to, że herbaty te są po prostu odpowiednio zebranymi, zwiędłymi i wysuszonymi liśćmi krzewu herbacianego. Ich wytwarzanie wymaga szczególnej misterii, gdyż pewnych szczególnych zabiegów wymaga niedopuszczenie do rozpoczęcia procesu utleniania, czyli owej fermentacji. W przypadku herbaty białej omija się także proces więdnięcia, co pozwala na uzyskanie szczególnie delikatnej w smaku i aromacie herbaty. Liście białych herbat zachowują srebrzysty odcień, a także delikatny, białawy puszek (kutner). Nie tylko smak i aromat zielonych i białych herbat różni je od pozostałych. Także wygląd naparu jest całkiem odmienny. Herbaty zielone są jasne, lekko zielonkawe lub nieco słomkowe. Odpowiednio zaparzone są po prostu wspaniałe.