loadingimg

Wczytuję dane...
Książki i linki

Linki i literatura

 

W tym miejscy chcielibyśmy podpowiedzieć Państwu, co można poczytać o herbatach w tradycyjnym, książkowym przekazie, a także wskazać miejsca w Internecie, w których o herbatach pisze się rzetelnie i w sposób interesujący. W obydwu działach (Książki i Linki) ilość pozycji i odesłań będzie stale aktualizowana. Mamy nadzieję, że z przyjemnością będziecie Państwo korzystać z naszych wskazówek oraz, że po lekturze treści z miejsc przeróżnych, wrócicie do naszego sklepu jeszcze bardziej w herbatach rozmiłowani (jak my sami).

 

KSIĄŻKI:

 

Herbata jest w naszym kraju, rzec można, dwulicowa. Jedno lico, to pospolita tradycja bardzo powszechnej i byle jakiej obecności marnej jakości czarnej herbaty na naszych stołach, jako dodatku do śniadań i kolacji, lub podczas wszelakich imprez rodzinnych. Tradycja to, bo zaczęło się to gdzieś zaraz po II wojnie i w najlepsze rozwinęło w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych poprzedniego stulecia. Herbata marnej jakości (no ale skąd było wówczas wziąć tę dobrą) i sporządzana z „esencji” albo poprzez wielokrotne moczenie w szklance z wrzątkiem jednej i tej samej torebki suszu. Mieliśmy wówczas inne problemy, niż to, jak zrobić sobie frajdę w postaci wyśmienitej herbaty, to fakt. Ale tamte przyzwyczajenia przetrwały do dziś i w wielu, chyba w większości domów w naszym kraju, z herbatą postępujemy ciągle tak samo, Tak, jak nadal podajemy wino po obiedzie, a nie do i to w dodatku schłodzone do kilku stopni jak piwo, nie ważne – białe czy czerwone. No ale cóż się dziwić, Polska była sceną najdramatyczniejszych zdarzeń w XX wieku i chwała nam za to, że jesteśmy dziś tu, gdzie jesteśmy, a sztuka i tradycja sporządzania i picia herbaty ma teraz czas, by powrócić. Tak, bo drugie jej lico rumieni się nam na naszych oczach. To inne, należyte podejście do herbaty. To zamiłowanie do niej, to szacunek do jej wielowiekowej tradycji oraz wzgląd na niebagatelnie i niepodważalne właściwości lecznicze. To wreszcie traktowanie jej, jako małego luksusu, codziennego doświadczania zwykłej i niekłamanej przyjemności związanej z odprężeniem pośród dnia codziennego.

 

Tradycja herbaciana powrócić może między innymi dzięki pasji ludzi, którzy postanowili z herbaty uczynić sens swej codziennej pracy i którzy odważyli się napisać o niej i wydać książki. Oto te, które szczególnie polecamy:

  

„Herbata Przewodnik” – Anna Ładniak – bardzo dobra książka, z której dowiesz się o herbatach wszystkiego, co najważniejsze. Omówiono w niej podział na gatunki herbat, pokazano, jak wygląda proces produkcji poszczególnych rodzajów, wskazano, czym kierować się przy zakupie. To prawdziwe kompendium dla miłośników herbat. Książka bardzo praktyczna. Na ostatnich stronach omawia także „nie herbaciane herbaty”, czyli lapacho, yerba matę, rooibos i honey bush.

 

„Powieki Bodhidharmy” – Przemysław Trzeciak – to książka niezwykła i obawiamy się, że nie jesteśmy w stanie oddać jej uroku i charakteru własnymi słowami. Jedyna chyba w naszym języku publikacja traktująca o herbacie, jak o rzeczy niemal świętej. Opisująca historię herbaty na Dalekim Wschodzie oraz historię Dalekiego Wschodu w odniesieniu do herbaty. Przepięknie zdobiona sentencjami pradawnych chińskich i japońskich myślicieli, odnosząca się do filozofii i do mentalności ludzi Wschodu. Autor doskonale zaznajomił się nie tylko z herbatą, jako rośliną i napojem, ale z ludźmi i ludami, w których herbata wyrastała na napój boski i rytualny. Wspaniała książka, ale uwaga- raczej nie dla kogoś, kto ma milion zajęć w dzisiejszym zinformatyzowanym świecie i nie znajduje czasu na zadumę, a dla ludzi głodnych głębokich wartości, rozmiłowanych w doskonałości człowieka lub chociaż ciekawych historii świata, cywilizacji i myśli, ludzi, którzy przy rozważaniu o tym wszystkim lubią podpierać się filiżanką tego wspaniałego napoju.

  

„Herbata dla Smakoszy” – Marianne Nicolin – dobra książka traktująca w sposób rzetelny o herbacie, jej historii i pochodzeniu. Na pierwszy rzut oka może nie obiecuje rewelacji, ale jednak, po bliższym zaznajomieniu się z nią,  okazuje się, że zawiera mnóstwo ciekawych i ważnych dla miłośnika herbat informacji, których próżno szukać w innych książkach wydanych w naszym kraju (jakość i sposób przygotowywania wody, różnice miedzy krzewami uprawianymi w poszczególnych krajach itp.). Dodatkowo w książce tej możemy znaleźć kilkadziesiąt ciekawych przepisów na nietypowe napoje herbaciane. Warto mieć i przeczytać te książkę.

 

„Herbata” wydawnictwa Pascal pod egidą Gazety wyborczej – kieszonkowe niemal wydanie, które, mimo skąpej objętości zawiera sporo najważniejszych, ale i wiele ciekawych i nie tak powszechnie znanych informacji. Mamy tu i opis historii herbaty na Wschodzie i w Europie, mamy podział na rodzaje i opis sposobów przyrządzania, a także garść interesujących przepisów. W książeczce znalazło się też miejsce na opis „herbat nie herbat”, czyli produktów zwanych u nas herbatami, a pochodzących od innych, niż Camellia Sinensis roślin. Polecamy.

 

LINKI:

 

Poniżej przedstawiać będziemy linki do miejsc w Sieci, w których pisze się o herbacie, o jej właściwościach smakowych, w także, albo przede wszystkim, prozdrowotnych i leczniczych. Aha, gdyby któryś z linków przestał prowadzić do strony docelowej, prosimy o informację.

 

1. No proszę, okazuje się, że herbata, poza jej znanymi od dawna właściwościami, ma też inne, dopiero co odkrywane. Na przykład wpływa ona znacząco na pamięć poznawczą!

http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art277,zielona-herbata-dobra-dla-mozgu.html

 

 

2. Zielona herbata pomocna w walce z dzieięcym nowotworem mózgu - neuroblastomą.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/zielona-herbata-moze-wspomoc-leczenie-neuroblastomy/8xmdl

  

3. Herbata Earl Grey zapobiega chorobom serca i reguluje poziom cholesterolu tak samo skutecznie, jak statyny, tyle, że bez jakichkolwiek efektów niepożądanych! Przeczytaj najnowsze doniesienia ze świata nauki:

http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Herbata-Earl-Grey-redukuje-ryzyko-chorob-serca,wid,16959818,wiadomosc.html

  

4. Biała herbata jest skuteczna w spowalnianiu starzenia i zapobiega chorobom stawów. A ponieważ zawiera katechiny 9jak każda herbata zresztą, choć w białej i zielonej jest ich więcej, niż w czarnej) przeciwdziała też nowotworom. Oto link do artykułu:

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zdrowotne-wlasciwosci-kakao-kawy-oregano-potwierdzone-naukowo/1bl23

   

5. Wykazzdrowornych właściwości herbaty:

         http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zdrowotne-wlasciwosci-herbaty-zmniejsza-ryzyko-udaru-nowotworu-obniza-cisnienie/t59yf

 

Powrót do strony głównej


 

 

 

 

 

 

 

 

2. Zielona herbata pomocna w walce z dzieięcym nowotworem mózgu - neuroblastomą.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/zielona-herbata-moze-wspomoc-leczenie-neuroblastomy/8xmdl