loadingimg

Wczytuję dane...

Archiwum

 
Herbata Matcha - japońska doskonałość (3/3)

napar z matchy

Jak już wielokrotnie wspominałem, matcha, to herbata najbardziej chyba ze wszystkich wyjątkowa. Mamy już za sobą rozważania o jej pochodzeniu i pozycji w duchowym życiu Japończyków, wiemy też, jak niesamowicie potrafi wspomagać i chronić nasze zdrowie. Ale o jej wyjątkowości stanowi jeszcze jedno – matcha, to herbata, którą owszem, można zaparzyć uzyskując wybitny napar, ale można ją w kuchni na wiele innych sposobów wykorzystać.

 

Tak, oczywiście przygotowywanie klasycznych napojów, to oczywiste zastosowanie tej herbaty. Jej zaparzanie w naszych, Polskich warunkach może nie odbiegać zbytnio od parzenia innych zielonych herbat z tą tylko różnicą, że nie oddzielamy tu (bo i nie ma jak) „fusów” od naparu. Przeciwnie – staramy się zamieszać napar tak, by pył herbaty matcha rozprowadzić równomiernie w naparze. Naprawdę warto, bo ani trochę nie przeszkadza to w piciu matchy, koktail z matchya pozwala w pełni czerpać z jej dobroczynnych właściwości.

 

Pewnie niektórzy z Was zastanawiają się, jak to jest z tradycyjnym, japońskim rytuałem Cha Do i czy można go popróbować u nas, w centrum Europy. Powiem tak – zapewne warto poczytać tu i ówdzie i dowiedzieć się, na czym to wszystko polega. Wtedy okaże się, że japoński rytuał parzenia herbaty ma sens w zasadzie wtedy, kiedy mamy do tego odpowiednie miejsce (w Japonii szczególne miejsce w ogrodzie, charakteryzujące się pewnym mistycyzmem, dające efekt oderwania od świata codzienności) oraz wtedy, kiedy mamy grono znajomych, których darzymy wielkim szacunkiem i z którymi będziemy mogli wspólnie cieszyć się z dnia spędzonego na Cha Do. Wiec jeśli kto naprawdę chce, to proszę, można, ale poza samą herbatą i tradycyjnym sprzętem trzeba mieć jeszcze miejsce i znajomych, którzy, podobnie jak my, zarażeni są (albo chcą być) japońską tradycją. Kiedy się już uda, można się spodziewać, że będzie to piękna przygoda,

 

Napary naparami, ale to bynajmniej nie jedyny sposób na wykorzystanie matchy dla zaspokojenia naszych kulinarnych potrzeb. Bo na przykład jednym z podstawowych zastosowań tej herbaty, a już nie otoczonym wielką tradycją, jest podawanie jej z mlekiem w formie koktajlu. Ot po prostu bierzemy matchę w ilości według upodobań, bierzemy mleko, mieszamy i już jest wspaniale. Mleko może być chłodne (latem), lub ciepłe (zimą). Można to sobie dosłodzić miodem albo stewią, jak kto lubi na słodko. Naprawdę wspaniała rzecz. Na dobrą sprawę można tu z herbatą matcha pokombinować i wsypać ją także do jogurtu, kefiru czy śmietanki – co kto woli. Zawsze uzyskamy coś bogatszego, zdrowszego i ciekawszego w smaku, niż by to był jedynie któryś z mlecznych produktów.

 ciastko z herbatą zielona matcha

No tak, matcha z mlekiem, to ciekawa propozycja, ale to jeszcze żadna wielka niesamowitość. Toż inne herbaty tez z mlekiem się pija (tyle, ze po zawsze na ciepło i po odcedzeniu fusów). No, pija się, ale z matchą to jednak zupełnie co innego. Czy to jednak koniec jej kuchennych zastosowań? Wcale nie. Bo to, że ma formę proszku sprawia, że można ją w zasadzie dodać do wszystkiego. Serio. Matcha dosypana w rozsądnej ilości, nie się u nas pisze o wypiekach ze szpinakiem. Matcha, poprzez konsystencję proszku i dzięki łagodnemu smakowi daje tu znacznie większe możliwości (o prozdrowotnym działaniu nie wspominając). Wniosek? Jeśli planujesz upiec zdrowe ciasto, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych czymś u nas zupełnie jeszcze wyjątkowym, zrób placek z matchą. Przepisów znajdziesz już w Necie w bród. Efekt będzie bardzo smaczny i na dodatek będzie nieziemsko wyglądał.

 

Hrbata, koktajle, ciasta… Coś jeszcze? A jakże! Matcha jest wspaniałym dodatkiem do lodów! Jeśli potrafisz sam (lub sama) robić masę na lody, to dodaj raz to niej kilka łyżeczek matchy. Lody będą miały śliczny, zielony kolor i wspaniały, bardzo orzeźwiający smak. Mówiąc szczerze lody z matchą, to w bardzo wielu miejscach na świecie już niemal standard (w każdym razie wśród ludzi, którzy preferują zdrowy tryb życia).

 lody z herbatą zielona matcha

Dobrze, tu zakończę wyliczanie najważniejszych zastosowań japońskiej zielonej herbaty matcha w kuchni. Nie znaczy to jednak wcale, że nie da się jej wykorzystać jakoś jeszcze inaczej. Da się. Można ją dosypywać do sosów, dodawać do ciasta na naleśniki, można nią posypywać mięsa. Można, bo stanowi o tym jej proszkowy charakter, a warto, bo jest bardzo zdrowa i smaczna.

 

 

 

               


Data dodania: 2014-09-09 23:23:00